PRESTASJON: Maren Lundby skal jobbe med å finne ut av hvorfor norske kvinnelige idrettsutøvere har dårligere resultater internasjonalt enn menn. FOTO: Norge Skiforbund

Skal lede kvinneprosjekt
Publisert:

Tidligere skihopper Maren Lundby skal finne ut hvorfor det er færre kvinner som gjør det bra i toppidretten enn menn.

Maren Lundby har stått fram som en forkjemper for at kvinner og menn skal behandles likt i skihopp. Da hun varslet at hun la opp for et par måneder siden, var det med vissheten om at kvinner nå også får lov til å hoppe i skiflygingsbakkene. Ikke minst takket være hennes kamp.

Nå venter nye utfordringer på hoppdronningen. Ifølge NRK skal hun lede et kvinneprosjekt ved privatskolen Wang Toppidrett. Prosjektet heter Jenter, fokus og utvikling, og har som formål å finne ut hvorfor det er færre norske kvinnelige toppidrettsutøvere som får topplasseringer enn menn i internasjonale konkurranser.

– Det er jo et stort og utfordrende prosjekt. Det kan handle om alt fra måten å trene på, om det bør ansettes og rekrutteres flere kvinnelige trenere, eller hvordan man kommuniserer til jenter kontra gutter, sier Lundby til NRK.

Prøve noe nytt

Hun forteller videre at hun skal se på forskning for å prøve å finne noen svar på spørsmålene. Hun vil også reise rundt til ulike treningsmiljøer for å samle informasjon.

Wang Toppidrett er en privat skole med til sammen 3600 elever som driver med 36 idretter fordelt på 15 på ungdoms- og videregående skoler rundt om i landet.

Lundby sier til NRK at hun har fått mange jobbtilbud etter at hun varslet at hun ville legge opp, og at hun har vært på jakt etter en jobb som gir henne andre utfordringer og annen kompetanse enn den hun kjenner fra årene som hopper.

Maren Lundby har vunnet OL-gull i hopp normal bakke i Pyeongchang i 2018. Hun har vunnet en rekke verdenscupseiere, hun vant VM-gull i 2019 og hun ble den første verdensmesteren i stor bakke i 2021. Hun ble også den første kvinnen som vant Raw Air. Lundby har også fått mye heder for at hun har vært åpen om vektproblemene hun hadde i flere år. Og hun har ikke minst blitt kjent fordi hun har stått i spissen for at kvinner skal få delta i hoppsporten på samme vilkår som menn. Hun har også utdannelse fra idrettsvitenskap med fordypning i helse og treningsfysiologi.

Dette er en åpen sak. Vi trenger imidlertid abonnenter for å kunne fortsette å lage skikkelig bra kvinnerettet innhold.

Kjøp et abonnement her - og få tilgang på alle sakene bak betalingsmur. ALTSÅ tar kvinner på alvor!

Kjøp abonnement her