STJERNE: Britney Spears har vært stjerne siden hun var tenåring. Forskere mener hun kan takke sosiale medier for at hun slapp ut av vergemålet. ILLUSTRASJONSFOTO: iStock

Sosiale medier snudde alt for Britney Spears
Publisert:

Det var takket være sosiale medier at historien om Britney endret seg, ifølge ny amerikansk forskning.

Bevegelsen #FreeBritney la mye av grunnlaget for det som endret fortellingen om superkjendisen Britney Sprears. Det slår amerikanske forskere fast i en studie.

Spears ble superkjendis da hun som 15-åring ga ut hitlåten Baby One More Time på 1990-tallet. Hun var popprinsessen som hadde en fantastisk musikkarriere allerede som tenåring. Media fulgte henne gjennom siste del av tenårene, gjennom forhold, ekteskap, karriere, konserter, barn og skandaler. De amerikanske forskerne har sett på hvordan mediene som skrev om henne, ble fanget av sine egne historier, og ikke hadde rom for alternative fortellinger om henne. De har sett på Wikipedia sine faktabaserte tekster og på TMZ sine skandalesøkende saker. Og de konkluderer med at skandalemedia laget flere og flere saker med den samme historien, fordi det er sik disse mediene fungerer. På den måten ble historiene om hvordan «Britney er ute av kontroll» stadig mer befestet.

Britney Spears ble satt under vergemål, med sin egen far som verge. Forskerne peker på at diskursen om henne i offentligheten, altså den etablerte sannhet, eller samtalen, foregikk i et økosystem av mediehistorier som bygde opp under hverandre og sannheten de hadde etablert. Det var vanskelig å få plass til et alternativt syn, peker de på.

Hjelp fra Twitter

Men da #FreeBritney-bevegelsen startet i 2019, og hadde som mål å få henne fri fra vergemålet, skjedde det en endring i hvordan samtalen om henne foregikk, har forskerne funnet ut. De har analysert omtale av henne fra TMZ, Wikipedia og det som da het Twitter, nå X. Og det de har funnet, er at Twitter ga en muligheten til å få inn en alternativ historie ved at bevegelsen postet innhold som ble ivrig diskutert. Dette førte til at samtalen også i etablerte medier ble påvirket av hva som skjedde i sosiale medier, og hadde åpning for en annen historie om Spears enn den som hadde vært enerådende i omtrent to tiår. Slik ble også opinionen påvirket. Dette endte med at hun i 2021 fikk rettens medhold i at hun skulle slippe å være under vergemål, og nå igjen kunne ha kontroll over sitt eget liv.

– Det er veldig viktig å vise slike eksempler på hvordan sosiale medier kan være en plattform for motnarrativer, sier Adina Gitomer, en av forskerne bak studien.

Det var videnskab.dk som først omtalte saken.

Dette er en åpen sak. Vi trenger imidlertid abonnenter for å kunne fortsette å lage skikkelig bra kvinnerettet innhold.

Kjøp et abonnement her - og få tilgang på alle sakene bak betalingsmur. ALTSÅ tar kvinner på alvor!

Kjøp abonnement her