70 prosent av alle gravide kvinner opplever svangerskapskvalme i løpet av de første 2-3 månedene av graviditeten. Nå har forskere funnet ut hva som kan skyldes at en liten minoritet på 1-3 prosent får en kvalme som blir så ekstrem at den fører til vektnedgang og dehydrering. FOTO: iStock

På sporet av ny behandling mot svangerskapskvalme
Publisert:

Hvorfor blir kvinner kvalme av å være gravide? Nå har forskere funnet svaret.

I den nye studien, publisert i tidsskriftet Nature, peker forskere på et hormon som heter GDF15. Dette hormonet er selve årsaken til svangerskapskvalme, mener forskerne som blant annet er fra University of Cambridge i Storbritannia. De tror gravide kan slippe å bli kvalme hvis kvinnene blir eksponert for dette hormonet før de blir gravide. Det er nemlig to forhold som avgjør hvor kvalm den gravide blir, ifølge forskerne. Den ene er hvor mye av dette hormonet fosteret produserer. Den andre handler om i hvilken grad kvinnen har vært eksponert for hormonet før hun ble gravid. Det var forskning.no som først omtalte studien.

– Fantastisk viktig funn

Malin Eberhard-Gran er samfunnsmedisiner og professor ved Universitetet i Oslo og Nasjonalt senter for kvinnehelseforskning. Hun sier til forskning.no at:

– Når kvinner blir syke og man ikke vet hva årsaken er, og man ikke kan sette fingeren på det, så blir det fort avfeid med at det handler om andre ting enn rent biologiske fenomen. Derfor er denne studien så veldig velkommen. Selv om vi har en ganske lang bit igjen før vi har en medisin, så sier denne studien noe om virkningsmekanismene. Dette er fantastisk viktige funn.

En mulig genetisk kobling mellom GDF15 og svangerskapskvalme er noe forskerne har vært på sporet av i flere år, sier Ebelhard-Gran til forskningsnettstedet.

– Men det at de knytter det til fosterets produksjon av GDF15, er ikke noe som har vært publisert tidligere. Så dette er veldig spennende, sier hun til forskning.no.

Mengden med GDF15 avgjør kvalmen

Svangerskapskvalme har en sammenheng med at morkaken produserer GDF15. Det påvirker morens hjerne og forårsaker kvalme og oppkast. Det skriver University of Cambridgde i en pressemelding.

Forskerne har i den nye studien kombinert studier av gravide kvinner og studier i celler og mus. Slik har de forsøkt å forstå hvordan det hele henger sammen.

Konklusjonen er at graden av svangerskapskvalme hos en kvinne er avhengig av hvor følsom hun er for GDF15-hormonet kombinert med hvor mye av dette hormonet fosteret produserer inni magen hennes.

Studien har funnet ut at kvinner som normalt har lave nivåer av GDF15 i blodet, har en høyere risiko for å utvikle alvorlig svangerskapskvalme.

Et skritt nærmere effektiv behandling

Marlena Fejzo er forsker ved University of Southern California og en av forskerne bak studien. Hun opplevde selv å få en ekstrem svangerskapskvalme da hun var gravid.

– Nå som vi forstår årsaken til hyperemesis gravidarum, er vi forhåpentligvis et skritt nærmere å utvikle effektive behandlinger så andre mødre slipper å gå gjennom det jeg og mange andre kvinner har opplevd, sier hun til forskning.no.

Det er flere som har tro på at den nye kunnskapen vil føre til fremtidig behandling. Professor Stephen O’Rahilly ved University of Cambridge sier dette til forskning.no:

– Å vite dette gir oss en pekepinn på hvordan vi kan forhindre at dette skjer. Det gjør oss også mer sikre på at det å hindre GDF15 fra å få tilgang til sin svært spesifikke reseptor i morens hjerne til slutt vil danne grunnlaget for en effektiv og sikker måte å behandle denne lidelsen.

Dette er en åpen sak. Vi trenger imidlertid abonnenter for å kunne fortsette å lage skikkelig bra kvinnerettet innhold.

Kjøp et abonnement her - og få tilgang på alle sakene bak betalingsmur. ALTSÅ tar kvinner på alvor!

Kjøp abonnement her