ØDELEGGELSER: Store deler av Gaza by nord i Gaza er ødelagt. Her fra boligområdet al-Rimal. FOTO: Care International

– Som en skrekkfilm
Publisert:

160 kvinner skal føde hver dag i Gaza, ifølge organisasjonen Care sine analyser. Sykehusene stenger ned, og fødsler er potensielt livsfarlig både for mor og barn. – Vi har fått rapporter om at keisersnitt utføres uten bedøvelse, fordi sykehusene mangler medisiner, sier kommunikasjonssjef Hilde Sofie Pettersen i Care Norge.

– Kvinner og jenter er alltid spesielt utsatt i krig og konflikt, sier Hilde Sofie Pettersen, kommunikasjonssjef i Care.

Care sine ansatte i Gaza lever på et eksistensminimum, som andre sivile i Gaza nå. De rapporterer om en svært dramatisk situasjon med mange mennesker som lever tett på hverandre, uten tilgang på nok mat, vann, drivstoff og medisiner, opplyser Pettersen.

Tallet på drepte har ifølge helsedepartementet til Hamas passert 11 255 personer per 13. november. 27. oktober la helsedepartementet fram en rapport med navn og id-nummer på i alt 6747 drepte palestinere mellom 7. og 26. oktober. Dette melder VG som har systematisert dataene. Ifølge oversikten VG har laget, er det ingen alder der det er flere drepte, enn fem år. Ifølge VG er totalt 41 prosent av alle de som er rapportert drept mellom 7. oktober og 13. november, barn.

VG opplyser at tallene på drepte som Hamas har oppgitt ved tidligere kriger, har vist seg å stemme godt overens med det uavhengige organisasjoner kommer fram til i ettertid. Avisen understreker likevel at tallene ikke er basert på uavhengige undersøkelser.

Horribel situasjon

– Det er en helt horribel situasjon. Mine kollegaer i Gaza forteller at det er som å leve i en skrekkfilm, forteller Hilde Sofie Pettersen i Care.

– Folk er beordret til å flykte sørover på Gaza-stripen, men heller ikke de mange som har flyktet dit, er trygge. Barna gruer seg for å sove, fordi de vet at de blir vekket av bombene – livredde. En kollega som oppholder seg i Rafah-området, altså sør mot grensen til Egypt dit folk er beordret om å evakuere til, fortalte nylig at to av nabohusene til huset hvor hun og 13 familiemedlemmer søker tilflukt i, ble jevnet med jorden, sier hun.

Pettersen kan også fortelle at fordi folk bor så utrolig tett, sprer sykdommer seg. FNs organisasjon for koordinering av humanitær innsats, OCHA, estimerer at det i gjennomsnitt er 160 personer som deler på ett toalett, og 700 personer som deler en dusj, opplyser hun.

– Matmangel, vannmangel og hygieneutfordringer utgjør i seg selv en trussel mot folks liv – så kommer bombingen i tillegg.

BEKYMRET: Kommunikasjonssjef i Care Norge, Hilde Sofie Pettersen, er svært bekymret for situasjonen i Gaza, og for Cares lokalt ansatte som nå har flyktet til sør på Gazastripen. FOTO: Care Norge

Kritisk for fødende

Pettersen opplyser at det var omtrent 50 000 gravide kvinner i Gaza da krigen startet. Care har laget egne analyser som viser at 160-180 kvinner skal føde hver dag.

– Når sykehusene stenger en etter en, blir det å føde potensielt livsfarlig både for mor og barn, sier hun.

– Vi har fått rapporter om at keisersnitt utføres uten bedøvelse, fordi sykehusene mangler medisiner. Vi hører om sår som renses med eddikk. Nå stenger sykehusene en etter en, og det er risikofylt å forflytte seg. Det er en rask utvikling i negativ retning. Vi frykter at stadig færre får tilgang på helsehjelp ved fødsel. Allerede for to uker siden var kapasiteten så lav at nybakte mødre ble sendt hjem fra sykehus etter tre timer. Det er mangel på morsmelkerstatning, og mangel på rent vann å blande den med, sier hun.

Fare for overgrep

Care er også ekstra bekymret sikkerheten til jenter og kvinner generelt.

– Vi vet at overgrep og vold ofte øker i kriser, sier hun

Har dere rapporter på at kvinner er spesielt utsatt for overgrep nå under krigen?

– Vi har ingen konkrete rapporter vi kan dele per nå, sier Pettersen.

Men på generelt grunnlag sier hun at det er en fare for økt kjønnsbasert vold når et område er veldig tett befolket og det ikke finnes dører man kan lukke og låse.

– Det er noe som så definitivt er tilfelle i Gaza nå, så er det grunn til å frykte at kjønnsbasert vold øker. Vi hører at kvinner og jenter tar forholdsregler, som for eksempel å være flere sammen når de går på do, fordi de er redde for hva som kan skje med dem dersom de går alene, sier hun.

Pettersen peker videre på at hygiene er en ekstra utfordring for jenter i forbindelse med mensen.

– En helt hverdagslig ting som mensen blir ekstremt utfordrende når det er mangel på selv vann for å vaske seg, når man ikke har tilgang til rene toaletter, når det er mangel på bind og tamponger eller medisiner for å utsette mensen.

Drikker vann fra bassenget

Care har lokalt ansatte i Gaza. De har som mange andre sivile dratt fra nord til sør, etter sterke oppfordringer fra Israel. Der opplever de mangel på mat og vann, og sikkerhetssituasjonen er svært utfordrende, forteller kommunikasjonssjefen i Care. Hun har selv hatt kontakt med noen av organisasjonens ansatte i Gaza, og kan fortelle at de ansatte rapporterer om mangel på det meste.

– Nødhjelpen som har kommet inn til nå, er en dråpe i havet, men hver dråpe hjelper. En kollega forteller at de hver dag forsøker å bytte til seg eller kjøpe enten linser, mel eller hermetisk mat, men det er veldig lite å få tak i nå. Får de tak i mat, må de sanke ved og tenne opp bål for å tilberede den, sier hun.

– En annen kollega fortalte at de sparer det lille de har av rent vann til morsmelkerstatning for babyen, mens de andre i familien drikker forurenset vann. Barna gråter etter mat, men foreldrene må rasjonere på det lille de har. En av våre ansatte deler et hus med 120 andre. De sover på skift, og drikker vann fra et skittent basseng. Alle gjør det de kan for å klare seg, men vi er veldig, veldig bekymret for våre kollegaer, våre partnere og alle andre sivile i Gaza nå.

Rammer sivile

Oversikten fra helsedepartementet i Gaza forteller om høye dødstall blant barn. Hvorfor er barn særlig utsatte?

– Omkring halvparten av Gazas befolkning er barn, og barnekroppen er særlig sårbar, sier Pettersen.

Tallene fra Hamas viser også at av de drepte mellom 7. og 26. oktober, er 1681 kvinner og 2401 menn.

Hvordan forklarer du den høye andelen kvinner som blir drept?

– Det er omtrent like mange drepte menn og kvinner, ifølge oversiktene fra OCHA. Når så mange kvinner er drept, peker det først og fremst på hvor mange sivile som er drept. Når tettbebygde strøk bombes, som er tilfelle i Gaza nå, blir det enorme sivile tap. Da er ingen trygge. Ikke kvinner, ikke barn, ikke besteforeldre, sier Hilde Sofie Pettersen.

Den nåværende krigen i Gaza startet etter at Hamas drepte 1200 israelere og tok omlag 240 gisler med inn i Gaza. Minst 31 av de drepte under Hamas sitt angrep 7. oktober, var barn, ifølge israelske myndigheter.

Dette er en åpen sak. Vi trenger imidlertid abonnenter for å kunne fortsette å lage skikkelig bra kvinnerettet innhold.

Kjøp et abonnement her - og få tilgang på alle sakene bak betalingsmur. ALTSÅ tar kvinner på alvor!

Kjøp abonnement her