ENGASJEMENT: Helseminister Ingvild Kjerkol takket Tonje Steen for at hun har samlet inn underskrifter for å eliminere livmorhalskreft. – Jeg deler engasjementet, sa Kjerkol.

Overleverte 7000 underskrifter for å utrydde livmorhalskreft
Publisert:

Helseminister Ingvild Kjerkol fikk tirsdag overlevert mer enn 7000 underskrifter til støtte for å utrydde livmorhalskreft, men hun lover ingen ekstra penger til dette neste år. – Det må vi komme tilbake til i senere statsbudsjetter, sier hun til ALTSÅ.

– Oppropet viser et bredt engasjement for å bli kvitt livmorhalskreft, sier Tonje Steen.

Tonje Steen er lillesøster til Thea Steen som døde av livmorhalskreft i 2016. Før hun døde, var Thea Steen initiativtaker til Sjekkdeg-kampanjen. Tonje Steen overleverte de 7252 underskriftene til helse- og omsorgsministeren på vegne av Thea Steens Minnefond.

– Man drømmer jo om å kunne utrydde kreft. Og nå har vi muligheten til å utrydde livmorhalskreft raskere, sa Steen til helseminister Ingvild Kjerkol.

OPPROP: Tonje Steen håper statsråden blir beveget av å se hvor mange som har personlige historier om livmorhalskreft.

Steen viste fram kommentarer fra folk som har signert oppropet. Mange av de over 7000 har lagt igjen kommentarer om hvorfor de mener dette er viktig. Flere forteller om personlige opplevelser med livmorhalskreft. Noen har en datter som er under behandling, noen har mistet en de har kjær. Vi har ingen flere å miste, skriver en.

– Dette er et engasjement jeg deler, sa helseministeren til Steen da hun mottok bunken med signaturer.

Ikke penger i statsbudsjettet

Bakgrunnen for oppropet er at Sverige og flere andre land nå har satt i gang med en kampanje for å eliminere livmorhalskreft. Uten noen ekstra innsats er det beregnet at livmorhalskreft i Norge vil være utryddet i 2039 som følge av vaksiner. Beregninger som Kreftregisteret har gjort, viser at det er mulig å utrydde kreftformen mange år tidligere hvis man gjør en ekstrainnsats over kort tid. Innsatsen er den samme som Sverige nå også gjør. Den innebærer screening med hjemmetest til alle over 25 år og samtidig tilbud om vaksine til de som er HPV-positive. HPV er årsaken til livmorhalskreft og også til en del andre kreftformer hos både kvinner og menn. Det er grovt beregnet at en slik innsats vil koste 400 millioner kroner som en engangsutgift.

Det er ikke satt av penger til dette i Kjerkols forslag til statsbudsjett for neste år.

– Vil Norge gjøre slik som Sverige, og satse på å utrydde livmorhalskreft raskere?

– Vi har et opphentingsprogram også i Norge. Vi kom i gang litt seinere enn hos svenskene. Det er det som gjør at svenskene ligger før oss i løypa. Det vi har prioritert i fjor og i år er å utvide tilbudet for hjemmetesting, sånn at vi får tidlig oppdagelse, og gode prognoser for å behandle de tilfellene som fortsatt får livmorhalskreft, sier helseministeren.

Har du de 400 millionene for å eliminere livmorhalskreft, og spare menneskeliv?

– Jeg har gitt fra meg neste års statsbudsjett. Det ligger nå til behandling i Stortinget. Så er det jo et spørsmål om prioritering hvert år. Jeg er glad for at livmorhalsprogrammet har så stor positiv effekt, at vi kan forebygge livmorhalskreft så effektivt som de første tallene viser at vi kan. Så får vi komme tilbake til de fremtidige statsbudsjettene, sier Kjerkol til ALTSÅ.

De gode resultatene hun viser til, forteller at det ikke er påvist noen krefttilfeller i år hos det første kullet som fikk tilbud om HPV-vaksine i barnevaksinasjonsprogrammet. Disse jentene er nå 25 år gamle, og for første gang omfattet av HPV screeningen. Tonje Steen understreker at dette oppropet gjelder de som er eldre, og som ikke fikk tilbudet om HPV-vaksine i barnevaksinasjonsprogrammet.

PRIORITERING: Helseminister Ingvild Kjerkol understreker at det er en prioritering hva som får plass i statsbudsjettet hvert år. Hun har ikke satt av penger til å utrydde livmorhalskreft neste år.

Berømmer oppropet

Helseministeren er imponert over engasjementet til Thea Steens Minnefond, og takker for innsatsen de har gjort for å skape engasjement.

– Dette er en djerv målsetting som jeg vil berømme initiativtakerne for å målbære veldig tydelig, sier Kjerkol.

Tonje Steen er glad for at statsråden tok seg tid til å ta imot underskriftene, og hun håper det vil bli bevilget penger til å utrydde livmorhalskreft raskt.

– Jeg håper hun blir litt beveget av å se alle menneskene som er bak, og hvordan folk blir berørt av denne kreftformen. Det gjelder både de som selv får det, og alle de som er nær, sier hun.

Dette er en åpen sak. Vi trenger imidlertid abonnenter for å kunne fortsette å lage skikkelig bra kvinnerettet innhold.

Kjøp et abonnement her - og få tilgang på alle sakene bak betalingsmur. ALTSÅ tar kvinner på alvor!

Kjøp abonnement her