KOMPETANSE: Helseminister Ingvild Kjerkhol har bestemt at et kompetansesenter for endometriose og adenomyose skal stå klart i løpet av 2024. FOTO: NTB Kommunikasjon/Statsministerens kontor

Ja til kompetansesenter for endometriose
Publisert:

Helseminister Ingvild Kjerkhol har gitt klarsignal til etablering av et kompetansesenter for endometriose og adenomyose. Senteret skal etableres ved Oslo universitetssykehus.

Kompetansesenteret skal stå klart for pasienter i løpet av 2024. Det skriver Helse- og omsorgsdepartementet i en pressemelding.

– Kvinner med sykdommene endometriose og adenomyose må få bedre hjelp. Jeg er derfor fornøyd med at det nå kommer på plass en nasjonal kompetansetjeneste for disse pasientene, sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol.

Skal få bedre behandling

Klarsignalet for det nye kompetansesenteret er gitt etter at helseforetakene har fått i oppdrag å utrede hvordan pasienter kan bli sikret god og riktig behandling lokalt. Kompetansesenteret skal behandle pasienter med endometriose og adenomyose, og det skal også bidra til å gi helsepersonell rundt i landet økt kompetanse på disse svært vanlige kvinnelidelsene, understreker helseministeren. Bakgrunnen for denne etableringen er at kunnskapsnivået om endometriose og adenomyose er svært varierende blant helsepersonell. Det tar i gjennomsnitt sju år å stille diagnosen endometriose.

Med etableringen av et kompetansesenter ønsker helseministeren å sikre kvinner rundt om i Norge en bedre og mer lik behandling for disse sykdommene.

Starten på en endring

Endometrioseforeningen i Norge har jobbet lenge for å få på plass en bedre behandling for alle kvinnene som lider av endometriose og adenomyose.

– Når kompetansetjenesten blir godkjent og igangsatt vil det bety enormt mye for pasientgruppen. Det er et første skritt i riktig retning, sier styreleder Elisabeth Raasholm Larby til VG.

Omtrent en av ti kvinner har endometriose og enda flere har adenomyose. Endometriose fører til sterke smerter ved menstruasjon og for mange gir det også vanskeligheter med å bli gravid. Det skyldes at vev som ligner på det som er i livmorslimhinnen, vokser utenfor livmoren. Det kan vokse inn i buken eller inn i andre organer som blære og tarmer. Adenomyose innebærer at vev som pleier å vokse i livmorslimhinnen, vokser inn i livmorveggen. Også dette kan gi voldsomme menstruasjonssmerter og også svært kraftige blødninger i tillegg til en rekke andre plager fra underlivet. også denne sykdommen kan gjøre det vanskelig å få barn.

Dette er en åpen sak. Vi trenger imidlertid abonnenter for å kunne fortsette å lage skikkelig bra kvinnerettet innhold.

Kjøp et abonnement her - og få tilgang på alle sakene bak betalingsmur. ALTSÅ tar kvinner på alvor!

Kjøp abonnement her