UTGANGSPUNKT: Helse, utgangspunkt i livet, styrker og svakheter er ikke likt fordelt, skriver Stine Hanssen Brattland. Det er ikke alle som kan bli det de vil bare de jobber hardt nok. Foto: Privat

Til deg som må feriere på lavbudsjett i år
Publisert:

Begynn med å kaste skammen i badevannet.

Dette er et debattinnlegg. Meningene i teksten er skribentens egne. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du sende oss e-post på redaktor@altsa.no.

Med mindre man er født med sølvskje i munnen, eventuelt har fått opparbeidet seg en solid mengde sølvtøy i skuffer og skap, kan man ikke unngå å bli påvirket av de siste tiders økonomiske virkelighet. Det er prisvekst på alt fra potet til Nugatti, fra kjøttpølser til tofu. Oppå der har rentehevinger kommet i et tempo vi ikke har sett maken til på flere år. Kronekursen har gjort halvliteren i Danmark til en særdeles dyr en, og har man nå egentlig råd til den danmarksturen, sånn i utgangspunktet? Ifølge en rapport lagt frem av SIFO på bestilling fra Barne- og familiedepartementet, omtaler 150 000 husstander sin egen økonomiske situasjon som ille. Det ser i sannhet temmelig mørkt ut.

TIL DEG SOM IKKE HAR RÅD
Så til deg som er en av disse, som kjenner at det kniper. Som kanskje har måttet avbestille ferieturen du har lengtet så etter. Som kanskje aldri i halvsvime en gang har gjort noe så usannsynlig som å bestille en ferie noe annet sted enn hjemme, for hvordan skal du kunne ha råd til det? Til deg som kjenner at det stikker litt, når avisene også i år skriver om unger det er synd på. Unger hvis feriefortelling til forveksling ligner dine barn sin. For dine unger har aldri fått sydensand i rumpa. Dine unger har aldri kjent Magasuget på Sommarland i Bø. Dine unger vet ikke hva verken Loopen på Tusenfryd eller Trollfallet på Hunderfossen er. Du som har unger politikere med alvorlige ansikt synes ekstra synd på nå i ferien, fordi de tilsynelatende nektes opplevelser som de fleste andre jevnaldrende får.

IKKE ALLE HAR FERIE
Hvis du har en ferie da. Gitt at du har tilknytning nok til arbeidslivet til at du kan ta deg noe så løssluppent som en real ferie. Du som forventes at skal senke skuldrene, slappe av, kose deg, men som ikke helt kan det. Du som må jobbe på den praksisplassen NAV har funnet, også i ferien. Du som ikke har opparbeidet deg rett til feriepenger, og dermed må sørge for inntekt også i sommer. Du som oppdager at arbeidsavklaringspenger ikke gir rett til feriepenger, og som uansett sliter med å få endene til å møtes, nå som økonomien din har blitt strupet.

Til deg som også i år ser at sommeren går forbi. At toget, flyet eller cruisebåten går, uten deg. Som ser at instragram fylles av Mallorca og London, og den ene snapstoryen etter den andre danser forbi med solnedganger, fascinerende fossefall og champagne i solnedgangen. Som kanskje kjenner at det stikker litt å se alle så lykkelige, se alle som opplever så mye fint. Ser alle andre leve et liv som er langt unna din rekkevidde.

FORSKJELLIG UTGANGSPUNKT
Du er ikke feil. Du har ikke gjort noe galt. Du er sannsynligvis ikke et dårlig menneske. Så klart det finnes troll med dårlig økonomi. De fleste av oss er derimot helt vanlige mennesker. Med helt forskjellige utgangspunkt, helt forskjellig helse, helt forskjellige styrker og svakheter.

Helse, utgangspunkt, styrker og svakheter har aldri vært fordelt likt blant oss mennesker, selv om fortellinger som «sin egen lykkes smed» forsøker å få oss til å tro det. Klart man kan oppnå mye ved å sette seg tydelige og klare mål. Jobbe beinhardt for dem. Men det er ikke gitt at alles mål går i oppfyllelse. Selv om man jobber aldri så mye, selv om man forsaker en hel verden.

IKKE NOK Å VILLE DET
Gitt at det var sant at alle kan nå målene sine, bare man jobber nok. Da hadde vi hatt mange rockestjerner, da. Da hadde vi hatt mangfoldige mesterbrev og mange flere leger. Da hadde vi hatt haugevis av jurister. Da hadde vi hatt blendende modellkarrierer og millionærer sittende på hver tue. Og hva hadde vel psykologer og psykiatriske sykepleiere hatt å gjøre da? Gitt at man bare kunne bestemme seg for å ha god helse, passe med penger og en enkel mental bagasje.

Den fortellingen om at du kan bli hva du vil, er rett og slett ikke sann. Husk det dersom du sitter her, blakk, uten en spennende ferie i sikte. Kanskje du kunne tatt klokere valg. Kanskje du kunne ha prøvd hardere.
Men kanskje livet ditt faktisk er mer enn å arbeide? Kanskje du er for syk til å sanke inn 10,2 prosent av årslønna di på lønnskontoen i juni – det de med fast arbeid kaller feriepenger. Kanskje du har en omsorgssituasjon som er for krevende til å kunne bruke kreftene på å skaffe deg en god og romslig lønn, eller holde på den jobben du har.

INGENTING Å SKAMME DEG OVER
Kanskje du strever med å henge med. Holde deg fast, ikke falle av. Enten du unngår å gå med mascara, eller har funnet en god vannfast en som ikke lager et sort tåredelta når du gråter. Lønna følger ikke prisveksten, og i hvert fall ikke rentenivået. Dersom du faktisk eier boligen din, da. Høye renter presser også boligprisene i leiemarkedet opp, og hvordan skal man overleve, langt mindre ha det hyggelig, når kontoen etter at alle regninger er betalt, viser en langt lavere sum enn det SIFOs referansebudsjett mener er nødvendig.

Det jeg vil si til deg, er dette: Du har ingen verdens ting å skamme deg over. Du trenger ikke dekke over, skjule, pynte på. Du er ikke alene. Du er bra. Du er kanskje ikke akkurat der du vil være. Men du er uendelig verdifull, uansett hvor du er. Og du fortjener en god sommer like mye som de med nok sølvtøy til å dekke langbord på sommerhytta. Begynn med å kaste skammen ut i badevannet – hvor enn din nærmeste badeplass måtte befinne seg. Den har i alle fall ingenting i ditt hodet å gjøre.

Dette er en åpen sak. Vi trenger imidlertid abonnenter for å kunne fortsette å lage skikkelig bra kvinnerettet innhold.

Kjøp et abonnement her - og få tilgang på alle sakene bak betalingsmur. ALTSÅ tar kvinner på alvor!

Kjøp abonnement her