Foto: Privat

Champions League-aktuelle Ingrid Syrstad Engen har fått spanske vaner
Publisert:

Ingrid Syrstad Engen lever fotballdrømmen i Barcelona. Lørdag er hun klar for finalen i Champions League.

Lørdag 3. juni står fotballspiller Ingrid Syrstad Engen klar som en del av Barcelona-stallen på Philips Stadion i Nederland. I Champions League-finalen møter de det tyske klubblaget Wolfsburg – vinnerlaget kan løfte den mest prestisjefylte pokalen i klubbfotball: Champions League-troféet.

Syrstad Engen spiller for både det norske landslaget og klubblaget Barcelona. I Barcelona lever hun ut drømmen, både på banen og utenfor. Livet består av fotball med et stort, proft apparat og mye læring, men også spansk musikk, cafébesøk og spansk døgnrytme med middag klokken ni om kvelden. Nå, etter to år som spiller for FC Barcelona, mener hun å se at kvinnefotballen nærmer seg statusen til herrefotballen. Engasjementet blant fansen er stort, laget spiller for utsolgte arenaer, inkludert Europas største fotballstadion Camp Nou, og i Barcelona by blir Syrstad Engen gjenkjent på gatene.

Kan vi si at kvinnefotballen nærmer seg status til herrefotballen?
– Etter mine snart to år som fotballspiller for verdens største klubb FC Barcelona, så er svaret mitt ja. På de to årene har jeg opplevd å selge ut Camp Nou, med over 90.000 seter, to ganger. Jeg har spilt to Champions League finaler foran tusenvis av tilreisende fans, blitt en kjent person i Barcelonas gater og signert utallige autografer til barn, voksne, kvinner og menn. Det er ingen tvil om at oppmerksomheten og interessen rundt oss som lag og enkeltpersoner har vokst, og at vi opplever å få samme anerkjennelse som våre mannlige kolleger. Det føles utrolig stort å være en del av en klubb hvor vi opplever dette og skriver historie for kvinnefotball.

Hvordan er det å være proffspiller i Barcelona?
– Helt ærlig så føles det som å leve ut drømmen sin. Jeg trener med verdens beste spillere hver dag, lærer fotballfilosofien til Barca av kompetente trenere, har fantastiske fasiliteter og kondisjoner som gjør at jeg kun trenger å tenke på det jeg gjør på banen – fordi alt rundt blir tilrettelagt av klubben, dens fysioterapeuter, leger, mentale coach og støtteapparat. Og så bor jeg i en by med sol og varmt klima, god mat og masse muligheter til å gjøre andre ting som jeg kobler av med på dager vi har tid til det. Jeg trives dermed ekstremt godt både på og av banen.

Hva er det beste med livet akkurat nå?
– Det beste med livet nå er at det er utrolig mye å se fram til, både fotballmessig og utenfor banen. Vi forbereder oss til å spille Champions League finale, som er det største du kan vinne på klubbnivå, og som er et trofé jeg har drømt om å løfte siden jeg var liten. Selv om det er på slutten av sesongen og det merkes på kroppen, så nyter jeg å forberede meg og gjøre alt jeg kan for å være best mulig til den ene kampen som betyr så mye. Etter finalen har vi ferie og jeg gleder meg til å bruke tid med familie, og bare være hjemme i Trøndelag. 

Hva hører du på for tiden?
– Jeg blir jo ganske påvirket av å bo i Spania og hva vi hører på i garderoben for eksempel, så spansk musikk blir det en del av, i alle fall før trening og kamp. Min favorittartist er Khalid, og jeg hører på alt han kommer ut med. 

Hvor mye tid bruker du på sosiale medier hver dag?
– Jeg har bygd opp ganske store kanaler i sosiale medier, og jeg liker å bruke tid på å lage innhold til det, og å vise deler av livet mitt til de som følger meg. Jeg bruker derimot ikke mange timer på å scrolle på sosiale medier, særlig nå i en periode med avgjørende matcher hvor jeg prøver å ha fokus på å være tilstede mentalt, og for eksempel ikke bli påvirket av ting folk skriver og mener. Men å ta bilder til egne kanaler er en interesse jeg synes er gøy å bruke tid på. Nøkkelen for meg er å være bevisst på hvor mye tid jeg bruker på telefonen, og at sosiale medier skal være noe som gir inspirasjon og energi – ikke motsatt.

Hvem er ditt forbilde?
– Mitt forbilde er nok min nærmeste familie. Jeg er heldig som har vokst opp med en bestefar og foreldre som har stilt opp på alt jeg har trengt hjelp til for å bli så god som mulig, selv før de skjønte at jeg hadde et stort talent. Jeg føler jeg har blitt oppdratt med gode verdier som jeg har tatt med meg videre i livet. For eksempel å se og involvere alle når man er en del av en gruppe, ha aksept for det å være annerledes og å ha nysgjerrighet rundt hva man kan lære av dem rundt seg. Ikke minst har jeg også søsken som jeg står utrolig nære og som alltid har vist kun glede og support når det kommer til fotballen, og det faktum at hele familien har vært involvert og engasjert i satsingen min.

Hva skulle du ønske du visste da du var 16, som du vet nå?
– At det er mulig å leve profesjonelt av fotball som kvinnelig fotballspiller. 

Hva er ditt beste råd til andre som vil lykkes med det du driver med?
– Utnytt visibilitet; se kampene til de beste klubbene i de forskjellige europeiske ligaene, og få inspirasjon gjennom å følge proffspillere for å se og lære av hva de gjør. Drøm stort – i dag er det mulig for både gutter og jenter å spille for drømmeklubben sin i framtiden. Og aller viktigst; ha det gøy og nyt opplevelsene fotballen gir deg sammen med laget og vennene dine.

Hvilken nedtur har du lært mest av?
– I fotballverdenen opplever man både oppturer og nedturer stadig – i forskjellig grad selvfølgelig. Jeg er heldig som for eksempel har unngått langtidsskader – bank i bordet! Den tøffeste tiden jeg har hatt som idrettsutøver var under Covid 19, hvor jeg spilte i Tyskland og satt flere måneder alene i en leilighet med restriksjoner mot å være selv med lagvenninner, og uten å vite når jeg kunne få besøk av familie eller reise hjem. Jeg klarte å takle ensomheten, finne strategier og rutiner for å ha det greit mentalt, og også beholde motivasjonen til å fortsette å spille i utlandet. Perioden har definitivt styrket meg, og gjør at jeg setter utrolig pris på hvordan jeg lever i dag.

Hva gjør du om to år?
– Om to år har jeg fortsatt kontrakt i Barcelona, er i mine beste år fotballmessig, har lært meg spansk flytende og begynt å studere noe, enten innenfor idrett eller kanskje noe rundt media eller marketing – noe som interesserer meg som jeg kan se for meg å drive med etter karrieren.

Du har en ledig time tidlig på kvelden. Hva bruker du den til?
– Vanligvis vil jeg enten være hjemme med kjæresten og se fotball på TV, eller gå ut på en café i byen med noen lagvenninner. Og å dra innom butikken og handle middag, for på ekte spansk vis spiser vi jo ikke før i ni-tiden på kvelden.

Tre kvinner å merke seg for framtida
– Lise Klaveness, Alexia Putellas og Emilie Enger Mehl.

Dette er en åpen sak. Vi trenger imidlertid abonnenter for å kunne fortsette å lage skikkelig bra kvinnerettet innhold.

Kjøp et abonnement her - og få tilgang på alle sakene bak betalingsmur. ALTSÅ tar kvinner på alvor!

Kjøp abonnement her