Ane Brun, Amanda Tennfjord og Ingrid Jasmin.
Venstre: Ane Brun (Foto: Benoît Derrier) Midten: Amanda Tennfjord (Foto: Michael Doherty) Høyre: Ingrid Jasmin (@ingridjasmin)

Tre om Spellemann – og deres feminine favoritter fra 2022
Publisert:

Har Spellemannprisen et ansvar for likestilling? Vi har spurt tre innflytelsesrike personer i musikknorge. Et par nye nominasjoner har vi også lurt oss til.

Tekst: Maria Andersson

 

Hanne Hukkelberg. Foto: Michael Ray Vera Cruz Angeles
Hanne Hukkelberg. Foto: Michael Ray Vera Cruz Angeles

Hanne Hukkelberg 

Artist, låtskriver og produsent

1. Har Spellemann et ansvar for å jobbe for økt likestilling i sine nominasjoner?
Ja, så absolutt. Med makt følger ansvar. Alle stemmer som vil si noe bør bli hørt, og hvordan kvaliteten på dette skal vurderes kan ikke bare være opp til hvor mange som liker deg fra før eller hvor mange som kjøper et allerede godt markedsført album eller varemerke. Så kunne kanskje Spellemann vise at de ønsker å være nytenkende, kjønns- og minoritets- og mangfoldsbevisste ved å droppe «mann» i navnet sitt?

2. Har du en favoritt blant årets spellekvinner, eller er det noen du savner?
En av mine store oppdagelser i denne runden var Ingrid Jasmin. Utrolig fint og originalt! Det er dessverre mange jeg savner og jeg savner et enda større mangfold.

 

Joakim Aadland. Foto: Jane Lool
Joakim Aadland. Foto: Jane Lool

Joakim Aadland

Daglig leder i foreningen Balansekunst

1. Har Spellemann et ansvar for å jobbe for økt likestilling?
Det er ikke bare Spellemann som har skyld i ubalansen. Prisutdelingen skaper et bilde av hvilke utfordringer vi står overfor. Likevel har juryene, også i kategorier som «Årets låt», mulighet til å se på andre kriterier enn kun strømmetall. En av de store utfordringene med å kun se på tallene er at musikkbransjen er en ganske nettverksbasert og mannsdominert bransje. Menn har fortsatt en tendens til å bli prioritert framfor kvinner, med tanke på hvem som får spille på festivaler, eller blir mest spilt på radio. Da vil menn oppnå større tall enn kvinner. Det burde Spellemann ta inn over seg i en sånn kategori.

2. Har du en favoritt blant årets spellekvinner, eller noen du savner?
Jeg synes det er mange dyktige kvinnelige artister nominert til ulike Spellemannpriser i år, og det gjør det ganske vanskelig å finne en soleklar favoritt. Men jeg stemte som en gal på Amanda Tenfjord under fjorårets Eurovision Song Contest, så kanskje jeg skal si henne?

 

Erle Strøm. Foto: HES
Erle Strøm. Foto: HES

Erle Strøm 

Markedssjef i HES, som arrangerer musikkfestivaler og konserter og markedsfører eventer

1. Har Spellemann et ansvar for å jobbe for økt likestilling?
Ja, til en viss grad, tenker jeg. De bør i alle fall sette sammen juryer som gjenspeiler mangfoldet blant lyttermassen. Men jeg vet at dette er noe de etterstreber, og forstår at det kan være vanskelig og tidkrevende med så mange priskategorier.

2. Har du en favoritt blant årets spellekvinner, eller noen du savner?
Ja, jeg savner Ane Brun, som er nominert til Svenske Grammis for sitt norskspråklige album Nærmere i år, men ikke nominert til Spellemann. Hun ble heller ikke nominert sist for sine to album som samme år vant to svenske Grammis. Det synes jeg er en åpenbar forbigåelse.

Altså nominerer herved Ane Brun. Og er glade for at Ingrid Jasmin og Amanda Tennfjord allerede er nominert!Dette er en åpen sak. Vi trenger imidlertid abonnenter for å kunne fortsette å lage skikkelig bra kvinnerettet innhold.

Kjøp et abonnement her - og få tilgang på alle sakene bak betalingsmur. ALTSÅ tar kvinner på alvor!

Kjøp abonnement her