Fødsel og eldreomsorg henger sammen
Publisert:

Bilde av sykehusseng.
Frederic Kober/Unsplash

Er det ingen som blir født fremover, er det ingen som kan ta vare på de aldrende som er igjen i Norge.

Tekst: Astrid Dyson

Dette er et debattinnlegg. Meningene i teksten er skribentens egne. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du sende oss e-post på redaktor@altsa.no.

Portrett av Astrid Dyson
Astrid Dyson. Foto: Anne Valeur

Vi leser om eldreomsorgen. Om hun som er underernært. Om han som ikke blir dusja. Er det fordi de ikke har familiemedlemmer til å passe på dem? Hvor er barna deres, de som lovet å «ta vare på foreldrene sine når de blir gamle»? 

Kanskje disse aldrende valgte å ikke få barn. Eller kanskje de har ett eller to barn som er så opptatt av å klatre i karrierestigen eller opp Kilimanjaro, at de verken har tid eller lyst til å ta vare på sine aldrende foreldre. 

Vi leser om at fødestuer legges ned. Er det fordi vi får så få barn i Norge? At det fødes for få barn til at det er noe vits i at fødestuene holdes åpne, også i helgene?

Ensomme eldre er en bivirkning

Er du klar over at grunnen til at du er til, du som leser denne teksten, du som er statsminister eller annen minister, politiker, ansatt eller alminnelig samfunnsborger, er at en kvinne har båret deg og fått deg ut av kroppen sin?

Årsaken til at du er til burde være grunn nok til at det legges til rette for et bedre fødetilbud og barselomsorg i Norge. Ensomme eldre er en bivirkning av at det ikke fødes flere barn i Norge. Barna og barnebarna mangler. Skyldes få fødsler at man synes det er så viktig å ha stålkontroll på alt, at man ikke tar seg råd til ett eller to barn? Vi bør kanskje gi opp det nye kjøkkenet, droppe den ferien, oppussingsplanene av kjelleren, kanskje prioritere å få den kidden i stedet. Det går jo bra å være blakk og sliten?

Uansett hva man prioriterer her i verden, hvor mange barn man bestemmer seg for å lage, kan vi jo ikke føde selv hjemme i stua (jo, må man, så må man). Vi kan heller ikke restituere oss selv etter en fødsel. Vi trenger hjelp, mannskap, kvinnskap, sykepleiere, fysioterapeuter, gynekolog, jordmor, leger, ambulansepersonell og medisiner. Vi trenger oppfølging, pleie, omsorg, råd og veiledning. 

Alt henger sammen

For at du skal komme deg ut av din mors kropp, må mye til.  

For at vi skal lage flere barn, må vi også få hjelp etter fødsel. 

I Frankrike får alle kvinner som har født, ti gratis fysioterapeuttimer for å blant annet gjenopplære bekkenbunnen. Altså, samlingen av muskler som støtter organene til kvinnen, slik at hun blant annet slipper å tisse på seg når hun tar seg en løpetur, ler(!) eller nyser. Dette tilbudet er ofte essensielt for at kvinner også skal kunne nyte sex igjen. 

Alt henger sammen. Hvis Norge vil bli bedre på eldreomsorg, må Norge også bli snillere mot kvinnene som føder barna i Norge, som vokser opp og blir til de voksne. Får kvinnene bedre fødeopplevelser, flere fødestuer og hyppig, nødvendig og fortjent oppfølging før og etter fødsel – så vil hun mest sannsynligvis ha mer sex og bli oftere gravid. Hun vil også føle seg tryggere i valget om å ville bære fram et barn.

Det vil i grunn lages flere barn, og barna vil vokse opp i et land som gir kvinnene den respekten de fortjener fordi hun fødte deg, ja, eller deg. Og dermed blir man kanskje også snillere med sine foreldre. Fordi man er født i et land som forstår viktigheten av å passe på hverandre. Passer vi ikke på kvinnene som føder, blir det ingen fødsler. Og er det ingen som blir født fremover, er det ingen som kan ta vare på de aldrende som er igjen i Norge. Så banalt, skummelt og avgjørende er det. 

Banner med teksten "Ønsker du å delta i debatten hos ALTSÅ? Send inn din mening til redaktor@altsa.no"

Du liker kanskje også...

 • Linoleumstrykk: Smak & Behag – Rosa #2/10

  kr 450,00
  Les mer
 • Print – It’s hard to dance with a devil in your face

  kr 739,00
  Les mer
 • Høstpakke – Utg. 5,6,7 (sendes kun innenlands)

  Tilbud! kr 290,00
  Les mer