Foto: Xenia Villafranca

Kvinnehelsen er 36 ganger mindre verdt enn Follobanen
Publisert:

Kvinnehelseutvalget understreker det vi allerede visste om likestillingen i helsevesenet. Men hva hjelper det, når ingen vil løse problemet?

Tekst: Kaveh Rashidi, lege og forfatter

Dette er en kronikk. Meningene i teksten er skribentens egne. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du sende oss e-post til redaktor@altsa.no.


Jeg jobber som fastlege i Oslo og har kvinner i alle aldre på lista mi. Det var derfor med litt håp for mine pasienter at jeg skrudde på skjermen for å se helseministeren ta imot rapporten til Kvinnehelseutvalget. Et utvalg bestående av 18 eksperter som har jobbet i to år med å lage en utredning om kvinners helse i Norge.

Endelig! Kanskje blir det mer penger til forebygging av spiseforstyrrelser blant tenåringsjentene? Eller får fødselsomsorgen et løft? Det er lov å drømme om tiltak som øker kunnskapen og statusen til kvinnesykdommer i samfunnet. Kanskje til og med «kvinner 50+» skal bli hørt – hva med at medisiner som lindrer plager ved overgangsalderen dekkes av blåreseptordningen?

Naivt å tro på bedring

Nå blir det bedre, tenkte jeg ​​– dette utvalget markerer en endring! Men jeg forstod raskt at dette bare var enda en rapport uten reell betydning for kvinnehelsen. Ord på papir, et lite steg i en god retning, men uten ambisjoner om noe mer.

For all del: Rapporten er en bunnsolid realitetsorientering, en dyster sådan, om hvor urettferdig helsevesenet vårt er. 

Men hvordan skal det hjelpe kvinner at alle ekspertene enda en gang skriver om hvor dårlig det står til med kvinners helse i Norge? Det er tross alt ikke mangelen på kunnskap som er årsaken til at ingenting skjer. Nei, det er mangelen på politisk handlekraft.

Konkrete løsninger på store problemer

Heldigvis forsøker rapporten å hjelpe politikerne. For den som ikke orker å lese de 298 sidene, har de laget en «For Dummies»-tabell som lister opp 75 tiltak ekspertene har troa på. Hvert tiltak har en prislapp og til sammen forventer de kostnader på én milliard kroner.

Værsågod, politikere: Copy paste dette, så blir ting bedre.

Ikke er det spesielt dyrt heller med en milliard kroner. Utvalgets leder lo litt på pressekonferansen da hun sammenlignet den ene milliarden med de 36 milliardene som foreløpig er brukt på Follobanen. 

Det er bare synd hun tuller bort sitt eget argument. For det er ingen spøk at vi bruker 36 ganger de pengene kvinnehelsen trenger på Follobanen – det er tvert i mot et godt eksempel på dårlige prioriteringer og urettferdig politikk. 

Helseministeren til unnsetning?

Så til det store spørsmålet: Hvordan skal denne rapporten, som sikkert har kostet skjorta å jobbe frem, gi kvinner bedre helse?

Det må helseministeren svare på. Dessverre bruker Kjerkol pressekonferansen til å gjenta det samme budskapet som vi har hørt gang på gang: Kvinnehelse er en prioritet for Regjeringen. Regjeringen har gjort masse. Regjeringen skal gjøre mer. 

OK. Men så gjør noe da!

Gi gratis prevensjon til kvinner under 25. Ekspertutvalget deres foreslår det og sier det koster 45,7 millioner kroner. Vi trenger ikke enda en høring, etterfulgt av en pilotperiode i to kommuner og en analyse av piloten. Jeg har mange av disse kvinnene på lista mi som ikke prioriterer prevensjon, fordi det er for dyrt.

Eller så kan dere la tenåringer mellom 16 og 18 få komme til fastlegen helt gratis. Et enkelt tiltak foreslått av ekspertutvalget, med en prislapp på 85,6 millioner. Et gratistilbud hadde hjulpet oss å fange opp psykiske lidelser tidlig og gi oppfølging uten kostnad for tenåringene med dårlig økonomi. 

Eksemplene er mange og de 75 tiltakene til ekspertutvalget er det ingenting galt med. Det er ryddige og konkrete forslag, som alle kan operasjonaliseres. Men i stedet for en regjering som nå setter opp giret, så går de for ytterligere byråkratiske prosesser.

Rykk tilbake til start

Ja, for nå skal rapporten på høring, og enda flere skal mene noe om alt. Så skal man diskutere prioriteringer og antakeligvis være uenige om det meste. Vi kunne heller ha gjort noen av tiltakene. For i påvente av handling går oppmerksomheten over til strømkrisen og til Sophie Elise sitt Instagram-bilde. Brått er det høst og alt handler om kommunevalget. Ting går sin vante gang, kvinnehelse kommer bakerst i rekka og forskjellene øker i et samfunn der halvparten spiller på B-laget.

Så takk for jobben, kjære Kvinnehelseutvalg. Men jeg er redd det ikke hjelper. Svært lite av det dere foreslår kommer til å skje.

Forhåpentligvis tar jeg feil. Kanskje tar Regjeringen tak i forslagene og skaper endring. Men for å være på den sikre siden foreslår jeg at neste gang det legges ned et ekspertutvalg, så skal det også være obligatorisk for Regjeringen å høre på det ekspertene foreslår. For kunnskap er helt verdiløst uten handling.

Dette er en åpen sak. Vi trenger imidlertid abonnenter for å kunne fortsette å lage skikkelig bra kvinnerettet innhold.

Kjøp et abonnement her - og få tilgang på alle sakene bak betalingsmur. ALTSÅ tar kvinner på alvor!

Kjøp abonnement her