Bilde av Sigrid Bonde Tusvik

Onsdag er morsdag
Publisert:

Dropp innkjøp av gaver og blomster i plast. Jeg har et enda bedre forslag.

Tekst: Sigrid Bonde Tusvik

Dette er en kommentar. Meningene i teksten er skribentens egne. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du maile oss på redaktor@altsa.no.


Jeg vokste opp i en familie der det var haram å feire morsdag. Farsdag også for så vidt, og Valentine’s Day og Halloween. Vi lagde fastelavnsboller hvis vi gadd, ikke fordi vi måtte. Dette er noe jeg elsker ble innført, at mamma ikke skulle hylles på én spesiell dag i året fordi hun var vår mor. For det er da vitterlig rart at du plutselig skal komme på at du har en mor sånn midt i februar og ønske henne gratulerer med den dagen? Uten noe annen plikt enn blomster og gaver og til nød en klem hvis du er en klemmefam?

Jeg blir absolutt ikke rasende og det går ingen kronikkalarm av hos meg på morsdagen. Men jeg må innrømme at jeg alltid angrer på alle nyhetsbrev jeg er medlem av i disse dager. Det tikker inn et helvetes kjør om å kjøpe noe til denne mora di. Mora mi vil ikke bli glad for Kari Traa-jakke nedsatt 300 kroner. Men jeg får lyst på de beige vottene til Therese Johaug og trykker kjøp

Det er sikkert mange som meg, mødre som blir minnet på at det er morsdag og kjøper morsdagsrabatt til seg selv. Sånn går hjula rundt og det er det heller ikke noe å være rasende for, annet enn klimamessig, for du er blitt topp søplemenneske i verden siden du plutselig har shoppa votter du allerede har altfor mange par av. Bare ikke denne fargen. 

Teksten fortsetter under bildet

Banner med teksten "Du leser nå en åpen sak. Ønsker du tilgang til alt innhold hos ALTSÅ, abonner i dag!"

Morsdag er mas

Det rare med morsdagen er at den ikke faller på samme dato over hele verden. Albania feirer den 8. mai. Da feirer jo vi krigens slutt, så det hadde vært mas. Eller hadde det det? Hvorfor har vi ikke innført blomster og klem til oss selv for at vi har klart å leve i fred siden 1945? Eller det blir for dumt, siden Norge faktisk har hatt styrker i andre land, selv om vi ikke kaller det krig

Costa Rica har 15. august. Det er akkurat rundt skolestart og det er kanskje kjedelig at førsteklassingen må stå i skyggen av sin mor den uka. Det er forresten derfor min familie ikke feirer morsdag, siden min mamma var lærer og hadde mange elever som hadde skilte foreldre, eller manglet en mor eller far. Da var det sårt å sitte og lage kort på pulten. Det har heldigvis flere kopiert og nå er det ikke vanlig at barn lager kort til sine ubrukelige foreldre.

Så da passer kanskje andre søndag i februar? Selv om det ligger sinnsykt nært Valentines. For nært, spør du meg, hvis du er en av dem som både vil kjøpe gave og blomster på begge dagene. Noen mødre har kjærester, da blir det noe voldsomt med blomster den måneden, så du skulle tro noen nære slektninger hadde dødd.

Ikke no’ dull

Før vi roter oss helt bort i diskusjonen om kjøpepress og datoer – har du noen gang tenkt på hvorfor vi begynte å feire morsdag? Da morsdag ble innført i USA i 1908 hadde mange krefter prøvd å innføre dagen som «Morsdag for fred». Det startet nemlig rett etter borgerkrigen med Ann Maria Reeves Jarvis i bresjen. 

Jarvis var en ung, hjemmeværende mor som gjennom ulike foreninger prøvde å forbedre de sanitære forholdene for alle parter etter den amerikanske borgerkrigen. Senere etablerte Jarvis datter en offisiell minnedag for å hedre mødre. Det var kampen for forsoning og fred det altså startet med, ikke at Jarvis syns det hadde vært så digg å få en kaffe på senga den morgenen. 

Og nå kommer vi til kjernen her: Hvorfor skal mor dulles med på én spesiell dag? Hvorfor skal du plutselig løfte blikket en søndag i februar og tenke at du burde kjøpt noe til moren din? Hvorfor innfører vi ikke heller at hver onsdag, den lille drittdagen i uka, må du spørre mamma i huset: Er det noe du er misfornøyd med i livet ditt som jeg kan hjelpe deg med? Kan jeg gjøre noe for deg? 

Kamp og klem

Jeg lanserer her en nedleggelse av morsdagen og innfører heller morsdagsminuttet: Hver onsdag klokka 17.30 må du observere mor i huset og se om hun har det bra. Lese kroppsspråket hennes, se på de lute skuldrene når hun bøyer seg over oppvaskmaskinen. Legge merke til den slitte buksa, de hullete sokkene eller det tynne håret i trist hestehale og spørre: Hei, mams hva kan jeg gjøre for deg? Ikke noe innkjøp av blomster eller gave i plast. Bare stoppe tiden i ett minutt og gi en klem (hvis dere er en klemmegjeng så klart.) 

En morsdag skulle forbedre de sanitære forholdene, stod det. Så der har vi tradisjonen: «Rens sluket for mor i huset», er slagordet jeg krever vi innfører. Vask badet, ovnen, eller bak søppeldunkene, der bor det ofte en borgerkrig av bakterier. Og du kan starte nå på søndag med å si til moren din: På onsdag skal jeg gjøre noe fint for deg.

 

Sigrid Bonde Tusvik er aksjonær i IEC Publishing AS, selskapet som utgir ALTSÅ. 


Banner med teksten "Ønsker du å delta i debatten hos ALTSÅ? Send inn din mening til redaktor@altsa.no"

Dette er en åpen sak. Vi trenger imidlertid abonnenter for å kunne fortsette å lage skikkelig bra kvinnerettet innhold.

Kjøp et abonnement her - og få tilgang på alle sakene bak betalingsmur. ALTSÅ tar kvinner på alvor!

Kjøp abonnement her