MÓT
Publisert:

Ordet mot kommer fra det norrøne ordet mót for møte, altså å møte sin frykt. Det er spennende, for det er mye som utad kan fremstå som modig, men som for hovedpersonen er bare gøy. Fallskjermhopping, for eksempel, ser jeg på som veldig modig, men de fleste som driver med det, er jo ikke redde for å hoppe. Mange sier at jeg var modig som tok opp lån for å starte et reklamefritt papirmagasin, men for meg var ikke det skummelt. Når man derimot kjenner frykten i kroppen, tenker seg nøye om og bestemmer seg for å gå den i møte, da er man modig.

Krigen i Ukraina har fått mange til å ta modige avgjørelser i situasjoner de aldri trodde de skulle stå i. Og mange har nok kjent på en styrke de ikke visste de hadde og et mot de ikke trodde det var mulig å ha.

Da stiftelsen Fritt Ord delte ut sin årlige pris til den russiske nettavisen Meduza i mai, snakket utgiver Galina Timchenko og sjefredaktør Ivan Kolpakov fra scenen i Operaen om veien til sin nye eksiltilværelse i Riga. Da Timchenko ble sagt opp fra sin forrige arbeidsplass Lenta.ru i 2014, marsjerte ti av hennes medarbeidere ut sammen med henne i protest mot statlig sensur. Og Marina Ovsyannikova, den russiske tidligere TV-produsenten som tok et oppgjør med propagandamaskinen hun hadde jobbet for i en årrekke ved å holde opp en antikrigsplakat på en direktesending. Hun måtte flykte fra hjemlandet, men fortsetter å protestere mot Putin til tross for store personlige omkostninger.

På engelsk og latinske språk handler mot om hjertet – COUR-age. Kanskje det handler om å stå opp for sin hjertesak. Eller at når hjertet ditt brenner for noe, finner du styrken til å slåss for det.

For meg er det uansett få ting som MOTiverer mer enn folk som utviser stort mot.

Ida Eliassen-Coker

Sjefredaktør og grunnlegger

Magasinet ALTSÅ

Du liker kanskje også...

 • Utgave 3

  kr 79,00
  Les mer
 • Utgave 8

  kr 149,00
  Les mer
 • Stor julepakke – Utg. 8,9,10,11 (kun innenlands)

  Tilbud! kr 599,00
  Les mer