Utgave 10 er i salg!
Publisert:

ALTSÅ cover 10 Catharina Chen
Catharina Chen fotografert av Astrid Waller

Hun var vidunderbarnet som alle beundret. Catharina Chen er fremdeles en av våre aller fremste musikere, men i dag har hun helt andre mål med konsertene sine enn å imponere publikum.

Fiolinisten Catharina Chen var den yngste kvinne som noen gang er blitt utnevnt til 1. konsertmester i Operaorkesteret. I hele oppveksten var hun flink, øvde mye og spilte riktig. Hun fikk i ung alder stå på noen av verdens største konsertscener. Hun ble beundret – og hun elsket det. Men så, forteller hun til vår reporter Cecilie Skjerdal, så kom smellen. Musikken ga henne ikke glede lenger. Hun visste ikke hva hun ville med livet. I et år hadde hun pause fra instrumentet som hadde preget livet hennes siden hun var helt liten. Og da hun til slutt fant igjen seg selv og gleden ved å spille fiolin, var målet ikke lenger å imponere publikum. Hun skjønte at formidlingen var viktigere. Det å nå lyttere med musikken sin, kanskje uten at de vet hvem komponisten er eller hvordan man spiller stykket helt perfekt. Det er det som gir henne mest glede. I denne utgaven kan du lese om Catharina Chens forhold til musikk, og om jakten på den perfekte fiolinen. Og mye mer om denne ekstraordinære musikeren.

Har du lyst til å lese denne utgaven, eller abonnere på ALTSÅ, kan du gjøre det her.

En av våre dyktige frilansere har besøkt en abortklinikk i Louisiana, på grensen til Texas. Etter at Texas innførte USAs strengeste abortlov i fjor høst, har det blitt nesten umulig for kvinner i Texas å få gjennomført abort i egen stat. Derfor drar mange av dem til nabostatene. Og abortklinikken i Louisiana opplever stor pågang fra fortvilte kvinner som ønsker å avbryte svangerskapet. Vi har snakket med flere av dem om valget de tar, og om hvordan den nye loven påvirker dem. Og lederen ved klinikken reflekterer over hvem den strenge abortloven rammer aller hardest. Hun snakker også om situasjonen for kvinners rettigheter i USA mer generelt. Loven i Texas er ikke den eneste som bidrar til et stort press på rettigheter mange tok for gitt inntil for få år siden.

I utgave 10 kan du også lese en sak om kjønn og ulike kjønnsuttrykk i naturen. Noen tenker kanskje at i naturen er det hunnkjønn og hannkjønn, og det er slik artene overlever. Men så enkelt er det slett ikke. Du kan lese intervju med flere ulike fagfolk som reflekterer omkring kjønn og meningen med kjønn, både i naturen og også blant oss mennesker. Og du kan lese om en av dem som ikke opplever seg som verken hunn eller hann, og om hvor viktig det er for mange at Stortinget vedtar å innføre et tredje juridisk kjønn.

Et annet tema du kan fordype deg i i denne utgaven, er tiltrekning. Hva er det som gjør at noen tiltrekkes umiddelbart av en person, mens andre ikke kjenner at det kiler noe sted i møtet med den sammen personen? Hva styrer hvem vi finner attraktive? Vi har intervjuet to kunnskapsrike psykologer om dette temaet, og de forklarer både ut fra et evolusjonsperspektiv og også mer individuelle forhold.

Du kan også lese om rus og om hvorfor vi mennesker har ruset oss til alle tider. Til tross for at rus fører til så mye problemer for enkeltpersoner og for samfunn, så velger veldig mange av oss likevel å søke rus gjennom alkohol eller andre rusfremkallende stoffer. Hvorfor gjør vi det? Hva er det rus gir som fører til at vi søker oss til denne tilstanden igjen og igjen? Du kan møte en kvinne som forteller om hvorfor hun ruser seg, og du kan møte en forsker som har studert meningen med rus i et sosiologisk perspektiv.

Vi har også en helsesak der vi skriver om flere ulike sykdommer mange av oss opplever som følge av våre kvinnelige hormoner. Utrolig mange plages av sykdommer som har med syklus og hormoner å gjøre. Og mange tror de er omtrent alene om plagene, fordi det finnes altfor lite kunnskap om disse sykdommene.

I tillegg kan du lese en masse annet i magasinet. Og som vanlig har vi droppet all reklame, og viser i stedet fram kunsten til nye, spennende kvinnelige kunstnere.

Ønsker du å kjøpe magasinet, kan du bestille det her. Det koster 679,- kroner for fire utgaver, høst, vinter, vår og sommer.
Du kan også kjøpe utgave 10 som enkeltutgave her.

Du liker kanskje også...

 • ALTSÅ cover 10 Catharina Chen

  Utgave 10

  kr 199,00
  Les mer
 • Mellomstor julepakke – Utg. 9,10,11 (kun innenlands)

  Tilbud! kr 399,00
  Les mer
 • Utgave 3

  kr 79,00
  Les mer