To av tre har «faket» orgasme
Publisert:

Hele 71 prosent oppgir at de har latet som de har hatt orgasme når de ikke har hatt det. Den vanligste årsaken de oppgir, er at de ønsket at sexen skulle bli fortere ferdig. Dette viser tall fra ALTSÅs helt ferske undersøkelse.

– Det er ingen grunn til at kvinner skal ha dårligere sex enn menn, sa sexologisk veileder Annie Tønnessen i utgave 5 av ALTSÅ. Men tallene i vår helt ferske undersøkelse tyder på noe annet.

 

Hele 1895 personer svarte på undersøkelsen vår. Siden undersøkelsen ble delt hovedsakelig på nettsider og i grupper der kvinner er i klart flertall, er det grunn til å

Illustrasjon: @norskehemmeligheter / Cathrine Louise Finstad

tro at de aller fleste som svarte, var kvinner. Av de som svarte, sa 71 prosent at de en eller flere ganger har «faket» orgasme. Det er mer enn to av tre.

Den største gruppen av disse, 38 prosent, oppga at de «faket» mye da de var yngre, men i mindre grad nå. 25 prosent svarte at de har «faket» en eller noen få ganger i livet. 13 prosent svarte at de gjør det mer enn halvparten av gangene de har sex, mens tre prosent svarte at de gjør det hver gang. 22 prosent oppga at de aldri har «faket» orgasme.

 

Vil bli fort ferdig

Når det gjelder årsakene til at de later som de får orgasme, var det variasjon i svarene. Men hele 68 prosent sier at de har gjort det fordi de vil at partneren skal bli ferdig med sex-en. 55 prosent sier de «faker» for ikke å såre partneren sin. 20 prosent oppgir at de har gjort det fordi de ikke vil bli oppfattet som en som har dårlig sex. 16 prosent har svart at det er en annen årsak.

 

I tekstfeltet for de som oppgir en annen årsak, er det fem forklaringer som går igjen.

Det ene er at de ikke trenger orgasme for å ha god sex. Dette er den mest vanlige forklaringen i tekstfeltet. Det andre er at de trodde det var forventet at de skulle få orgasme. De har med andre ord gjort det for å framstå som «normale» overfor partneren sin – og i noen tilfeller også for seg selv, ifølge kommentarene.

Det tredje er at de «faker» for selv å bli mer kåte, og dermed øke egen nytelsen. De gjør det med andre ord for sin egen del. Den fjerde årsaken som går igjen, er at de ikke er i stand til å oppnå orgasme når de har sex med partner. Og den femte forklaringen som gjentar seg i svarene, er at noen ganger er orgasmen for langt unna, men man ønsker ikke å ødelegge for partneren, og da har det vært enklere å late som for å holde på den gode stemningen.

Det er også mange som kommenterer at de har «faket» orgasmer på one night stands eller med ny partner, men med fast partner er det lettere å finne ro og trygget til egen nytelse.

 

Trenger kunnskap

I saken fra ALTSÅ utgave 5, Den lille orgasmeskolen, sier sexologisk rådgiver Annie Tønnessen:

– De fleste kan få orgasme. Men det er slett ikke alle som har opplevd det.

Der bekrefter Tønnessen at også andre undersøkelser viser at det er klart flere kvinner enn menn som ikke får orgasme når de har sex. Og at kun en av fire kvinner kan få orgasme ved vaginalt samleie, men en av tre menn vet ikke om dette.

Tønnessen mener skam og for dårlig tilgang på informasjon om hva som gir kvinner nytelse, er to av de viktigste grunnene til at mange kvinner har redusert glede ved sex. For å lese Tønnessens råd om hvordan kvinner kan få økt nytelse, og også orgasmer, kan du kjøpe utgave 5 her.

Sjefredaktør i ALTSÅ, Ida Eliassen-Coker, håper undersøkelsen vår kan brukes til å fjerne noe av tabuene omkring kvinners nytelse.

– Når vi ser at det er så mange kvinner som har «faket» orgasmer, kan det kanskje fjerne noe av skammen ved dette. Og heller bidra til at kvinner leter seg fram til egen nytelse, enten alene eller sammen med partner.

 

Du kan også lese mer om hvordan vi tenner i utgave 9. Klikk her for å lese mer om tenningsmønstre.