ALTSÅs høstutgave er klar!
Publisert:

Hvis man er opptatt av menneskerettigheter, bør man være opptatt av kvinners rettigheter, sier kjendislege, forfatter og skribent Kaveh Rashidi i denne utgaven av ALTSÅ.

ALTSÅ har for første gang en mann på cover. Og ikke en hvilken som helst mann, men en kjendislege som flere ganger har brukt kanalene sine til å snakke om temaer som handler om diskriminering av kvinner. Kaveh Rashidi reagerer på at kvinner ikke blir tatt like alvorlig i helsetjenesten som menn. Dette fører til at mange kvinner får dårligere hjelp enn menn når helsen deres svikter, fremholder han. I dette intervjuet, skrevet av Cecilie Skjerdal, forteller han også om å være far, og hvilke tanker han gjorde seg da han fikk en sønn for litt over et år siden. Blant annet sier han at sønnens verdier og syn på kvinner i stor grad vil farges av hvordan han som far behandler sønnens mor. I intervjuet kan du også lese om hvordan han, som ble ferdig utdannet lege som 23-åring, rekker alt fra å være bydelsoverlege i Oslo til å skrive bøker, delta i TV-programmer og podkaster, skrive artikler og å være en dedikert pappa for lille Albert. Hemmeligheten er en uro han selv tror ville gitt han diagnosen ADHD.

Har du lyst til å lese denne utgaven, eller abonnere på ALTSÅ, kan du gjøre det her.

I denne utgaven kan du også lese om fem klimaforskere som har vært på forskningstokt på Svalbard. De har som mål å påvise hvordan forurensning over hele verden påvirker issmeltingen i Arktis. Selv om isbreer smelter omtrent mens forskerne går på dem, så har de håp om at det ikke er for sent å endre kursen. Men hvis dette skal skje, må politikerne forstå alvoret veldig fort, advarer de. Og du og jeg må også bidra. De har helt konkrete råd til hva vi kan gjøre for å hindre at verden koker. Men vi må gjøre det nå! Journalist Maria Philippa Rossi har møtt de fem kvinnene ute på ekspedisjon, der de kunne fortelle om nærgående isbjørn og hvilke tiltak de måtte gjøre for å unngå å bli angrepet av den stadig mer pressede Kongen av Arktis. Hun har også møtt forskerne både før og etter ekspedisjonen, der de oppsummerer situasjonen for Svalbards isbreer akkurat nå.

En annen sak du kan lese om dette nummeret, er kvinnene fra Øst-Europa som redder Italias eldre fra en dårlig utbygd offentlig eldreomsorg. Italias eldre er faktisk blitt helt avhengige av disse omsorgsarbeiderne fra fattige land som Moldova, Romania og Ukraina. Kvinnene forlater familiene sine i hjemlandet for å pleie de eldre italienerne, i mange tilfeller helt til de dør. Noen av kvinnene har små barn der hjemme som de ikke ser i måneder og år mens de er i Italia for å forsørge familien. Det gjelder blant annet Olga som journalist Charlotte Nagell møtte i denne reportasjen. Og noen, som Halyna fra reportasjen, savner barnebarna sine når hun seks dager, og noen ganger netter, i uken pleier oppdragsgiveren sin. Halyna er blitt en sliten kvinne av den tunge jobben, men hjemme i Ukraina er lønningen så lave at hun ikke kan greie seg. Så hun blir hos den eldre kvinnen hun pleier helt til siste slutt.

Et helt annet tema du kan lese om denne utgaven, er tenningsmønstre. Hva vi tenner på, er faktisk helt individuelt. Og det kan læres, nesten som vi lærer språk, sier ekspertene som journalist Guro Thobru vi har snakket med. Men mest av alt er de opptatt av å fortelle oss at vi kan få bedre sex ved å være mer bevisst på vårt eget og vår partners tenningsmønster.

Og mens vi er inne på underliv, så kan vi også fortelle at dette nummeret har en oversikt over vanlige underlivsplager. Den slagen som du nesten aldri snakker med noen om, men som er utrolig vanlig å ha. Journalist Thea Agnethe Eriksen har selvsagt også laget en oversikt over hva slags behandling legene anbefaler. Og det finnes faktisk hjelp å få for det aller, aller meste. Selv om du noen ganger kanskje kan ha hjelp av å lese deg litt opp selv for å vite hva slags hjelp du kan be om.

I tillegg kan du lese en masse annet i magasinet. Og som vanlig har vi droppet all reklame, og viser i stedet fram kunsten til flere, spennende kvinnelige kunstnere.

Ønsker du å kjøpe magasinet, kan du bestille det her. Det koster 649,- kroner for fire utgaver, høst, vinter, vår og sommer.
Du kan også kjøpe utgave 9 som enkeltutgave her.

Du liker kanskje også...

 • Original: «Garden» av Anette Pollmann

  kr 4.410,00
  Les mer
 • Plakat av Victoria Dalsberget

  kr 259,00
  Les mer
 • UTSOLGT – Utgave 3

  kr 79,00
  Les mer