Aprilsnarr – med et snev av alvor
Publisert:

Foto: Ingrid Godager

Nei, jeg tror ikke staten vil sponse oss med to netter på hotell fordi vi har mensen. Men jeg vil ha mer forskning på kvinnehelse – og jeg vil at vi skal bli tatt på alvor når vi sier vi har smerter.

Jeg lanserte et krav om at staten skal sponse kvinner med mensen med to netter på hotell i måneden. Dette var en aprilspøk. Men en aprilspøk med en brodd av alvor i seg. Fordi det ER altfor mange kvinner som lider av sykdommene endometriose og adenomyose uten å bli tatt på alvor. Uten at det blir forsket noe særlig på hvordan disse kvinnene kan behandles. Og uten at de får skikkelig hjelp eller tilrettelegging. Og alle andre kvinner som har mensenvondt eller andre syklus- eller hormonrelaterte plager blir også altfor ofte avfeid med at dette må de bare leve med.

Sånn kan vi ikke ha det! Jeg krever mer forskning på disse plagene! Jeg vil at kvinners syklus skal tas på alvor. Jeg vil at det skal brukes masse penger på å finne medisiner som hjelper uten å gjøre oss deprimerte, fulle av kviser eller helt uten lyst på sex. Jeg vil at noen skal finne opp en kur mot PMS, mot å føle seg som i et mørkt hull bare fordi det snart er tid for mens, og jeg vil at forskere og myndigheter skal satse både penger og hjernekapasitet på å finne opp prevensjonsmidler som er trygge, som ikke gir oss økt fare for blodpropp eller humørsvingninger bare fordi vi ikke vil formere oss som kaniner.

Og selv om jeg tror at to dager på hotell når vi har mensen ville vært helt topp, så er det vel egentlig ikke her jeg ønsker å sette inn de hardeste kravene. Men jeg vil at det bli gjort mer for at det skal bli mindre smertefullt å være kvinne. Jeg ønsker meg anerkjennelse for hvor vondt dette er, hvor stor belastning det er å måtte tilrettelegge livet etter mensen, og hvor mye det påvirker livskvaliteten. Jeg vil ha slutt holdningen om at «sånn er det bare å være kvinne.» Nå må vi tas på alvor!

Ida Eliassen-Coker, gründer og sjefredaktør, ALTSÅ

Abonner for å lese mer om kvinnehelse og syklus. I utgave 6 kan du lese artikkelen «Sånn er det bare å være kvinne», den kan du kjøpe her.

Du liker kanskje også...

 • Print: Forgetmenot #16 av Sarah Fjørtoft 2019

  kr 1.500,00
  Les mer
 • Lydia Gieselmann ALTSÅ magasin cover

  Utgave 11

  kr 199,00
  Les mer
 • Linoleumstrykk: Smak & Behag – Svart #1/2

  kr 490,00
  Les mer