GROVT: Da vi bad følgerne våre om å sende oss eksempler på netthets de selv har mottatt, fikk vi massevis av skjermdumper som viser grov hets mot kvinner som har uttalt seg om noe de er opptatt av.

Vi må snakke om netthets!
Publisert:

Både kvinner og menn blir utsatt for netthets, men hetsen av kvinner er oftere knyttet til kjønn og seksualitet. Vi kan ikke tie hetsen i hjel – vi må snakke den i hjel.

Da vi i ALTSÅ ba om eksempler på netthets, fikk vi dessverre mange flere enn vi ønsket oss. Vi fikk hets i bøtter og spann. Grov, personlig og seksualisert. Folk rundt omkring i Norge har satt seg ned bak tastaturet sitt og skrevet i vei om hvordan folk som for eksempel har ytret seg om temaer som flyktninger, religion, politikk, feminisme eller LHBT-rettigheter, bør voldtas eller krenkes på annet vis. De har skrevet om hvor lite attraktive kvinnelige debattanter er å se på, og de har truet dem med vold. En ny undersøkelse utført av Opinion for Stortinget viser at jenter får netthets som er mer personlig enn det gutter gjør, og ikke minst så viser den at jenter i større grad enn gutter avstår fra å delta i debatten etter å ha vært utsatt for slik hets. En undersøkelse fra Plan konkluderer med at 67 prosent av alle jenter har opplevd netthets. 61 prosent av jentene har opplevd nedsettende beskrivelse av kroppen sin, og 42 prosent har opplevd trusler om vold. Undersøkelsen fra Plan viser at jenter begynner å oppleve netthets når de er 10 år gamle.

Vi kan ikke ha det slik at kvinners stemmer forsvinner fra den offentlige debatten fordi folk ikke kan oppføre seg! Det er et demokratisk problem når jenter unngår å fremme synspunktene sine fordi de er redde for å bli hetset.

Vi i ALTSÅ vil oppfordre alle til å bidra til å stoppe hatprat på nettet.
Det er så viktig at den som blir hetset, opplever at vedkommende ikke står alene. Husk at når du tar til motmæle mot en som hetser, er det ikke bare hetseren som leser det. Det er alle andre i den tråden også. De trenger å se at det finnes bra folk som ikke godtar hetsing. At vi er mange, og at vi står sammen.

Dette er hva du kan gjøre:

  • Du kan for eksempel skrive: «Hva mener du med å si at…» Eller: «Hvordan kan du mene at …» Hold deg konkret til hva den som hetser, har skrevet. Vær saklig.
  • Føles det tungt å skulle konfrontere på egen hånd, kan du alliere deg med flere, slik at dere kan ta av litt trykk for hverandre.
  • Du kan også rapportere de som hetser. Hatefulle ytringer bør alltid anmeldes til politiet.

Vi tror ikke netthets er enkelt å bli kvitt. Men vi kan ikke gi tapt for de kjipe folkene bak tastaturet. Vi må snakke om det. Vi må vise det fram. Vi må konfrontere. Vi må stå sammen. For Norge trenger å høre hva kvinner mener.

I magasinet har vi ved ulike anledninger laget saker som handler om å bygge opp et godt debattklima der alle kan føle seg trygge nok til å si hva de mener. Det har vi gjort på ulike vis, og det kommer vi til å fortsette med også i magasinet framover. I utgave 4 kan du for eksempel lese artikkelen Du er så søt når du er sint. Denne saken gir kunnskap om hvilke mekanismer som gjør at kvinner ikke blir tatt like alvorlig som menn når de er opprørt over urett, og hvordan vi kan motvirke dette. Følg denne lenken for å kjøpe utgave 4.

I utgave 3 hadde vi en sak med tittelen Ta plass! Den handler om hvordan vi kan øve oss til å tro på oss selv, og til å si meningen vår. Følg denne lenken for å kjøpe utgave 3.

#Kvinnedagen21