Vi lanserer kampanjen «100 under 100»
Publisert:

Hele lista over 100 kvinnesker under 100 år finner du her.

Vi er lei av prestasjonspresset på unge kvinner. Nå lanserer vi kampanjen «100 under 100», for å hedre kompetente kvinner i alle aldre.

I en spørreundersøkelse Norstat har gjort for magasinet ALTSÅ kommer det fram at unge norske kvinner er mer stresset på at det haster med å få gjort noe med livet sitt enn det kvinner er når de blir eldre. Også unge menn er mer stresset enn de over 40, men ikke like stresset som de unge kvinnene.

I undersøkelsen spurte vi: «I hvilken grad føler du det haster å oppfylle potensialet ditt.» Svarene viser at hele 57 prosent av kvinnene under 40 år mener at det haster i større eller mindre grad. Bare 25 prosent av kvinnene over 40 år synes de har det travelt med å rekke å prestere. Aller høyest er prestasjonspresset for de yngste, kvinner mellom 15 og 17 år. Der er det hele 76 prosent som svarer at det haster.
For menn er ikke forskjellene like store mellom de yngre og de eldre. 51 prosent av mennene under 40 år svarer at det haster, mens 37 prosent av mennene over 40 sier det samme.

Undersøkelsen er gjort blant totalt nesten 1000 personer, og ble utført i desember 2020.

– Denne undersøkelsen bekrefter det vi har sett over tid blant yngre, nemlig at de unge legger et stort press på seg selv for å oppnå noe i ung alder. Og særlig ser vi at det er jentene og kvinnene som kjenner på dette. Det er som om de glemmer at de har et helt liv på seg til å få gjort det de ønsker, sier vår sjefredaktør, Ida Eliassen-Coker.

For å minne unge kvinner og menn på at de kan gi seg selv tid på å oppnå drømmene sine, og dermed kanskje også få roligere og bedre liv, så setter vi i gang en kampanje vi har kalt 100 under 100. I første omgang inviterer vi folk til å nominere kvinner vi alle kan ha som forbilder.

Kriteriene er:
– Den som nomineres må være en som identifiserer seg som kvinne, med tilknytning til Norge.
– Hun må ha levd på en måte, eller oppnådd noe, som gjør at andre kan se opp til henne.
Forslagene må begrunnes. At personen lever i dag er ikke et krav.

– Det betyr at det kan være en som kan vise til en prestasjon, som har oppnådd et mål, eller som ved sin livsførsel eller sitt virke kan være en rollemodell for oss andre, sier Eliassen-Coker.

Vi mener ikke nødvendigvis at man trenger å utrette store ting, eller at et vanlig liv ikke er godt nok. På ingen måte! Men vi ønsker å bidra til å skape flere typer forbilder. Forbilder som er det på ulike vis, og ikke minst som er det i ulik alder av livet. Hvordan den du nominerer er et forbilde, er opp til deg å definere. Og kanskje kan nettopp den eller de du nominerer, bli forbilde også for andre ved å komme på vår 100 under 100-liste slik at flere får vite om denne personen.

Vi mener derfor at det er et poeng å få stor spredning i alder på de 100 som til slutt blir valgt ut, nettopp for å vise fram at man ikke må oppnå alt mens man er helt ung.

– Noen gjør mye mens de er helt unge, andre bruker lengre tid på å utrette det de ønsker. Begge deler er jo helt supert – men jeg er opptatt av å fortelle de unge at det går fint an å leve livet slik at det blir plass til både prestasjoner og alt det andre som livet kan inneholde av gleder og sorger, familie og venner. Det er tid til å studere, til å jobbe og etablere seg, til å stifte familie og tilbringe tid med den – og likevel sette avtrykk etter seg i verden. Kort sagt; stress ned, det er tid nok!

Vi håper nå på å få mange nominasjoner som kan vise fram at kvinner kan gjøre seg bemerket gjennom hele livet. Målet er å dempe prestasjonspresset blant de unge og å vise fram all kompetansen og kraften som også finnes blant de godt voksne kvinnene.

Fristen for å nominere var 24. januar.

Du liker kanskje også...

 • Printet "Pain #1" av Camilla Kvalvik Nilssen

  Pain #1 av Camilla Kvalvik Nilssen

  kr 549,00
  Les mer
 • Utgave 6

  kr 99,00
  Les mer
 • Linoleumstrykk: Smak & Behag – Rosa #2/10

  kr 450,00
  Les mer